Laagste aantal vakbondsleden sinds 1991

Het aantal vakbondsleden in Nederland is voor het vijfde achtereenvolgende jaar gedaald. 

Eind maart van dit jaar waren 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een bond. Dat zijn er 28.000 minder dan een jaar daarvoor.

Dit is het laagste aantal sinds 1991, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het verlies komt voor rekening van de grootste vakcentrale, de FNV. De vakcentrale verloor ten opzichte van vorig jaar 63.300 leden. Daarmee kwam het ledenbestand van de FNV op 1,07 miljoen leden.

Het ledenbestand van CNV bleef vrijwel gelijk op 289.100. Vakcentrale VCP (voorheen MHP) groeide met bijna 50.000 leden tot 102.600, maar dat kwam vooral de toetreding van enkele bonden die voorheen niet waren aangesloten.

Dat is terug te zien in de cijfers van de overige niet bij een vakcentrale aangesloten bonden, waar het aantal leden navenant daalde tot 247.700 leden.

Volgens het CBS was over de hele linie de afname van het aantal vakbondsleden het grootst bij de 25- tot 45-jarigen.

Ingetrokken

Het CBS heeft de getallen over FNV bij nader inzien ingetrokken, omdat de cijfers niet kloppen. Het statistiekbureau kwam uiteindelijk woensdag met gecorrigeerde cijfers.

FNV meldde op dinsdag al dat er een groot verschil was in de aantallen. Volgens de vakcentrale zelf zijn er in het jaar 2014 iets meer dan 25.000 leden opgestapt. Volgens FNV bedroeg het aantal leden per 1 januari 2015 afgerond 1,11 miljoen.

FNV vergeleek het ledental per 1 januari van het vorig en dit jaar. CBS hanteerde eind maart als peildatum. Dat kan echter het grote verschil in aantallen niet verklaren.

"Waar het grote verschil in de cijfers tussen CBS en FNV vandaan komt, wordt op dit moment uitgezocht", aldus de vakbond.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie