AMSTERDAM - De koersdaling van de Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag in de loop van de morgen versterkt. Na een 1,4 procent lagere opening was de AEX-index, de graadmeter van de 25 meest verhandelde fondsen, tegen het middaguur 2,3 procent lager op 482,57 punten. De AEX is sinds half april al gestaag gedaald vanaf een hoogte van circa 529 punten.


Bekijk video

Het verlies dinsdag wordt volgens analisten vooral veroorzaakt door de sombere stemming op de Amerikaanse en Aziatische beurzen. De moord op Fortuyn blijkt niet goed voor de stemming, maar heeft minder invloed. Een beurshandelaar: "We hebben ons nu wel definitief gerangschikt bij de apenlanden, maar normaal heeft dit soort Nederlandse dingen niet zoveel impact op de nogal internationaal opererende beurs. Het effect op de koersen is klein."

Bijna alle aandelenkoersen waren lager. Het aandeel van Aegon stond 3,2 procent in de min op een koers van 24,54 euro. Het verzekeringsconcern meldde dinsdagmorgen volgens verwachting 15 procent meer nettowinst te hebben gemaakt in het eerste kwartaal dan in dezelfde periode vorig jaar. "Het is weliswaar volgens verwachting, maar toch zie je dat de groei niet meer zo hard gaat", somberde een analist.

Grootste daler (6,81 procent) was automatiseerder CMG, die een dag eerder nog behoorlijk was gestegen. Telecombedrijf KPN zag de koers na eerdere dalingen verder afglijden met 4,4 procent naar 3,87 euro. "Kennelijk houdt het negatieve sentiment in de telecomsector aan", oordeelde een beurshandelaar, "want er is geen bijzonder nieuws dat aanleiding kan zijn voor de verdere daling van KPN".

Als een van de weinige fondsen bleef kabelbedrijf Versatel verschoond van een koersdaling. De koers was rond het middaguur stabiel op 0,42 euro. Versatel had voorbeurs gemeld dat het verlies in het eerste kwartaal is beperkt.

Ook de andere Europese beurzen noteerden behoorlijk lager. De FTSE-index in Londen verloor 2,3 procent. De CAC-index in Parijs daalde met 2,5 procent en de DAX-index in Frankfurt met 2,1 procent.

Euro

Op de valutamarkten stond de koers van de euro rond het middaguur op 0,9150 dollar, iets lager dan het slot van 0,9160 op maandag. De notering van de euro tegenover het pond sterling zakte van 0,6245 naar 0,6240 pond.