ROTTERDAM - De Nederlandse werf IHC Holland, onderdeel van IHC Caland, snijdt in zijn personeelsbestand. Daarbij verdwijnen 151 banen, waarbij 48 gedwongen ontslagen vallen, liet het bedrijf donderdag weten.

De kosten moeten met 12 miljoen euro omlaag om de concurrentie beter aan te kunnen. Verder wil de werf de capaciteit terugbrengen, omdat de vraag achterblijft.

IHC Holland gaat vacatures niet vervullen, tijdelijke contracten beëindigen en personeel met vervroegd pensioen sturen. De onderneming praat nog met de vakbonden en de ondernemingsraad over de plannen en het sociaal plan.

Nominatie

IHC Holland staat samen met de andere werf De Merwede op de nominatie om verkocht te worden. IHC Caland besloot begin augustus definitief de scheepsbouwactiviteiten af te stoten en zich te concentreren op zijn activiteiten voor de offshore olie- en gasindustrie.

De reorganisatie heeft volgens J. van Dooremalen, die leiding geeft aan de werven, niks te maken met de voorgenomen verkoop. Hij gaf echter wel toe dat IHC Holland aantrekkelijker wordt als de kosten dalen. IHC Caland praat met diverse potentiële kopers. Eerder gaf het concern aan dat de kans groot is dat de werven in Nederlandse handen blijven.