UTRECHT - FNV Bondgenoten roept buschauffeurs van Connexxion op in heel Noord-Holland op maandag te staken. Dat heeft de vakbond donderdag gezegd. Eerder deden de bonden al een appèl op werknemers en ambtenaren in Amsterdam om het werk op maandag 24 uur neer te leggen.

Connexxion, dat het busvervoer in Noord-Holland verzorgt, verzet zich tegen de oproep. "Wij hebben de medewerkers opgeroepen aan het werk te gaan. Maar als het overgrote deel staakt, heeft het geen zin om de andere chauffeurs uit te laten rijden", aldus een woordvoerder.

Connexxion vindt de acties "een onevenredig zwaar middel. Hier worden reizigers de dupe van".

Veerponten

Naast het personeel op trams, metro, veerponten en stadsbussen, willen de vakbonden dat alle ambtenaren van Amsterdam vanaf maandagochtend staken. Ook werknemers van bedrijven in en rond de hoofdstad worden opgeroepen het werk neer te leggen.

Actieleider J. Heilig van FNV Bondgenoten zegt dat werknemers vooral gaan staken in het Westelijke Havengebied en op bouwplaatsen, waaronder in de nieuwe woonwijken IJburg en het KNSM-eiland. Verder zal een groot deel van de voedingsmiddelenindustrie en het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam plat gaan, verwacht hij.

Grote manifestatie

Naast de 24-uursstaking plannen de bonden maandag een grote manifestatie op het Amsterdamse Beursplein. Hierbij verwacht Heilig minstens 8000 tot 10.000 mensen. Deze week organiseren de bonden al estafetteacties in Noord-Holland, zoals donderdag bij staalbedrijf Corus.