Amancio Ortega Gaona, oprichter van kledingconcern Inditex het moederbedrijf van onder andere Zara, was vrijdag even de rijkste man ter wereld. 

Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes ging de Spaanse multimiljardair korte tijd Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij op het lijstje van superrijken.

Forbes schatte het vermogen van Ortega op een gegeven moment op 79,9 miljard dollar. Dat is omgerekend een slordige 72,5 miljard euro, net iets meer dan de optelsom van het bezit van Gates.

Het vermogen van Ortega zit al een tijdje flink in de lift. Inditex, het moederbedrijf van onder meer Zara en Massimo Dutti, presteert goed en het aandeel Inditex is dit jaar al bijna 40 procent in waarde gestegen.

Wisselkoersschommelingen 

Later op de dag haalde Gates de Spanjaard niettemin weer in, geholpen door wisselkoersschommelingen en een forse koersstijging van de Microsoft op de beurs. Uiteindelijk was Gates vermogen goed voor 79,3 miljard dollar en dat van Ortega 'slechts' voor 78,5 miljard dollar.

Microsoft was vrijdag de grote uitblinker op Wall Street, met een winst van 10 procent. Het softwarebedrijf wist voor het negende kwartaal op rij de verwachtingen te overtreffen, vooral door een groeiende vraag naar clouddiensten. De koers van het aandeel Microsoft steeg mede daardoor vrijdag naar het hoogste peil sinds 2000.

Ortega, 79 jaar oud, begon zijn mode-imperium in 1963 met de productie van vrouwenbadjassen en andere kleding in Noord-Spanje. In 1975 werd de eerste Zara-winkel geopend. Tien jaar later ontstond Inditex, dat in 2001 naar de beurs ging. Ortega heeft een belang van ruim 59 procent in het concern.