De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging vrijdagmiddag opnieuw stevig omlaag. 

Nadat een dag eerder de Europese Centrale Bank (ECB) de munt al omlaag wist te praten, zette de renteverlaging van de Chinese centrale bank vrijdag extra druk op de koers.

De euro werd aan het einde van de middag voor 1,1030 dollar verhandeld, tegen 1,1155 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De waarde van de euro zakte daarmee terug naar het niveau van medio augustus.

Economen wezen op de renteverlaging die vrijdag in China werd aangekondigd. Die is bedoeld om de groei van de Chinese economie te ondersteunen. Als dat lukt, heeft dat gunstige gevolgen voor onder meer de Amerikaanse economie. Daardoor groeit de kans dat de Federal Reserve binnenkort zal besluiten de rente in de VS te verhogen, waardoor de dollar aantrekkelijker wordt voor beleggers dan de euro.

Draghi

Donderdag zorgde ECB-president Mario Draghi al voor een flinke daling van de euro, door te benadrukken dat de ECB bereid is verdere maatregelen te nemen om de inflatie in de eurozone te stimuleren. Een goedkopere euro kan de Europese economie vooruithelpen.

Exportproducten uit eurolanden worden dan goedkoper op markten waar met andere valuta, zoals de dollar, wordt afgerekend. Bovendien wordt de import duurder, waardoor de inflatie stijgt.

Zie ook: Centrale banken helpen beurzen omhoog