
ECB overweegt in december verder in te grijpen
Dat zegt ECB-president Mario Draghi dinsdag. Draghi is van plan het huidige programma, dat tot september 2016 loopt, te voltooien, maar stelt dat de ECB in december opnieuw kijkt of het huidige programma verlengd moet worden of dat er andere maatregelen genomen moeten worden.
Inflatie
Draghi waarschuwde dat de risico's voor het economische herstel in de eurozone nog altijd groot zijn. De inflatieverwachting van de ECB is voor de korte termijn verlaagd. Op de middellange termijn is deze, na een eerdere daling, onveranderd gebleven, meldt Draghi.
Volgens de ECB-president zijn bestaat de kans dat de stijging van de inflatie richting de 2 procent verder vertraagt. Het bestuur van de ECB houdt dit nauwlettend in de gaten. Daarbij staat de centrale bank open voor "het hele menu" aan instrumenten waarmee het in kan grijpen.
"De relevante commissies zijn alle voor- en nadelen van deze opties op een rij aan het zetten", aldus Draghi.
Tijdens zijn toespraak daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar 1,27 procent tot 1,12 euro. Op de Amsterdamse beurs werd een stijging ingezet. Rond 15.00 uur stond de AEX-index 1,03 procent hoger op 454,4 punten.
Rente
Eerder op de middag maakte de ECB bekend de belangrijkste rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten. De herfinancieringsrente, de rente waartegen banken kunnen lenen bij de ECB, blijft daarmee 0,05 procent.
De depositorente blijft 0,2 procent negatief. Banken moeten dus betalen om tegoeden bij de centrale bank te stallen. De ECB heeft wel de optie besproken dit tarief nog verder te verlagen. De rente voor kortlopende leningen blijft 0,3 procent.
Kwantitatieve verruiming
Met het opkoopprogramma, ook kwantitatieve verruiming genoemd, hoopt de ECB de inflatie aan te jagen tot net onder het gewenste niveau van 2 procent, om zo de economische groei in de eurozone te ondersteunen.
De inflatie in de eurozone bereikte in januari van dit jaar nog het dieptepunt van -0,6 procent. De rest van het jaar schommelt de inflatie rond de 0 procent, om in september uit te komen op -0,1 procent.
Inflatie eurozone
In maart begon de centrale bank met de kwantitatieve verruiming. Sindsdien koopt de ECB iedere maand voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties op bij banken in de eurozone. Het programma zou lopen tot en met september 2016 en omvat in totaal 1.140 miljard euro.