Nederland en vijf andere landen worden door Brussel voor de rechter gesleept omdat ze Europese wetgeving over banken niet hebben doorgevoerd.

Het gaat om regels die nationale overheden de instrumenten en bevoegdheden geven voor het geval banken of grote investeerders dreigen om te vallen.

De regelgeving heeft als doel dat banken die op het randje van faillissement staan kunnen worden geherstructureerd zonder dat de rekening bij de belastingbetaler komt te liggen.

De regels zijn een belangrijk onderdeel van wetgeving die is opgesteld om een veiligere en gezondere financiële sector te creëren. De zogeheten BRRD-regelgeving is ook van belang voor de bankenunie. De Europese Commissie daagt ook Tsjechië, Luxemburg, Polen, Zweden en Roemenië.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat het om een omvangrijke wijziging van de wetgeving gaat en dat Brussel eerder is gemeld dat de verlenging van een half jaar ontoereikend was. De verwachting van het ministerie is dat de procedure hier volgende maand kan worden afgerond.