FNV klaagt over erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij aluminiumsmelter Klesch in Delfzijl, voorheen Aldel.

Volgens de vakbond zijn de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers in het geding. FNV heeft de bedrijfsleiding opgeroepen voor 1 november de juiste maatregelen te treffen, anders volgen er acties.

De onderneming ging in 2013 failliet maar kon later weer worden opgestart, omdat er een stroomkabel komt tussen Duitsland en Delfzijl, waardoor Aldel kan profiteren van goedkopere stroom.

Inmiddels is de fabriek bijna een jaar in bedrijf, maar heel veel zaken zijn nog niet naar behoren geregeld, zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper.

Uitlaatgassen

''Zo gebruikt men in een gesloten hal een grote heftruck die voortdurend uitlaatgassen uitbraakt.'' Verder zouden lassers niet de juiste beschermingsmiddelen krijgen en de brandweerorganisatie zou niet goed zijn ingericht.

De directeur van Klesch in Delfzijl Cas König weigert desgevraagd te reageren op de klachten van FNV. Volgens hem zijn de vakbond en het bedrijf hierover ''volop met elkaar in gesprek''.

Actie

Bij Klesch voor de deur vindt vrijdag overigens al een actie plaats van de vakbonden. Het bedrijf is onderdeel van de grootmetaal en in die sector woedt al maanden een cao-conflict.

De bonden organiseren voortdurend stakingen bij tal van metaalbedrijven om de werkgevers te dwingen in te stemmen met betere arbeidsvoorwaarden. Donderdag kwamen er bijvoorbeeld meer dan tweehonderd stakers bijeen in Nijmegen om hun onvrede te uiten.