De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone. Dat maakt de ECB donderdag bekend.

Sinds september 2014 staat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente waartegen banken kunnen lenen bij de ECB, al op het historisch lage niveau van 0,05 procent. Dat is het laagste niveau sinds de invoering van de euro. 

De depositorente blijft staan op 0,2 procent negatief. Banken moeten dus geld betalen om tegoeden bij de ECB te stallen. De ECB heeft de optie besproken deze rente nog verder te verlagen. De rente voor kortlopende leningen blijft ook gehandhaafd op 0,3 procent.

Rentetarieven

Bron: ECB© NU.nl/Jerry Vermanen

Toelichting

In een toelichting op het rentebesluit maakt de ECB-president Mario Draghi bekend dat de centrale bank in december kijkt of het huidige opkoopprogramma verlengd moet worden.

Sinds de ECB is begonnen met de kwantitatieve verruiming, koopt het iedere maand voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties op bij banken in de eurozone. Het programma zou lopen tot en met september 2016 en omvat in totaal 1.140 miljard euro.

Met deze stimuleringsmaatregel wil Draghi de inflatie in de eurolanden stimuleren om tot een niveau van net onder de 2 procent te komen. In september kwam de inflatie in de eurozone uit op -0,1 procent.