De belastingafspraken die Fiat sloot met Luxemburg en de autofabrikant flinke voordelen opleverden, stroken niet met de Europese regels voor staatssteun. 

Dat maakt de Europese Commissie woensdag bekend.

De Commissie onderzocht sinds juni 2014 welke afspraken Fiat en het groothertogdom maakten. In een besluit (fiscale ruling) van de Luxemburgse belastingdienst zijn ''kunstmatige en complexe methoden'' goedgekeurd om de belastbare winst te bepalen en werd de economische realiteit niet weerspiegeld.

Er werden vooral niet-marktconforme prijzen vastgesteld voor goederen en diensten die tussen de ondernemingen van de Fiat-groep verkocht werden, zogenaamde "verrekenprijzen". De commissie beveelt Luxemburg dan ook aan om minimaal 20 miljoen euro aan onbetaalde belasting te verhalen op de autofabrikant. In het onderzoek werd een belastingvoordeel becijferd van 20 tot 30 miljoen euro.

Starbucks

Brussel velde een soortgelijk oordeel over de afspraken tussen de Nederlandse Belastingdienst en koffieketen Starbucks. Het Amerikaanse bedrijf heeft jarenlang ten onrechte staatsteun gekregen door middel van afspraken met de fiscus.

Dat geld, minstens 20 miljoen euro, moet Starbucks nu aan Nederland terugbetalen.