Van de 2,8 miljoen mensen die pensioen opbouwen bij het ABP hebben er 44.000 gereageerd op een onlinereferendum van het FNV over het loonakkoord voor ambtenaren. Dat is een opkomst van 1,57 procent. 

Van dat aantal is 84 procent tegen het loonakkoord dat de overheid sloot met de kleinere bonden CNV, CMHF en Ambtenarencentrum.

De FNV vindt dat ambtenaren met het loonakkoord een sigaar uit eigen doos gepresenteerd krijgen. ''Deze loondeal wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het verslechteren van het ABP-pensioen. Dit kan oplopen tot wel 15 procent", aldus de vakbond.

Volgens het ABP valt de penioenopbouw voor jongeren 11 tot 14 procent lager uit door het akkoord. Het CNV betwist dat de pensioenopbouw lager uitvalt en noemt de premieopbouw "kostendekkend".

Het referendum is gehouden onder zowel leden als niet-leden van de FNV. Hoewel er in verhouding niet veel mensen hebben gereageerd, noemt de bond de 44.000 mensen die dit wel hebben gedaan ''een geweldig resultaat dat niet kan worden genegeerd".