Starbucks kreeg sinds 2009 naar schatting 20 tot 30 miljoen euro aan belastingvoordeel van de Nederlandse Belastingdienst. Dit geld moet Nederland terugvorderen bij de Amerikaanse koffieketen.

Dat zal de Europese Commissie woensdag naar buiten brengen, meldt de NOS dinsdag.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zal naar verluidt geen boete opleggen aan Nederland.

Het definitieve oordeel wordt woensdag bekendgemaakt door Vestager. Hoeveel belastingvoordeel Starbucks kreeg, wordt dan nog niet naar buiten gebracht. Dat hangt af van de meest recente cijfers van de koffieketen die nog niet zijn gepubliceerd, aldus de NOS

In juni 2014 werd bekend dat de Europese Commissie specifiek kijkt naar belastingafspraken die Starbucks in Nederland krijgt. Door de belastingdeal verlenen de Nederlandse autoriteiten een voordeel aan Starbucks. Brussel betitelt die afspraken waarschijnlijk als illegale staatssteun.

Royalty's

Starbucks kreeg van de Belastingdienst de goedkeuring om de royalty's voor het recept voor het roosteren van koffiebonen naar een brievenbusfirma in Engeland over te maken.

Die royalty's, die bijna net zo hoog waren als de winst die de koffieketen in Nederland maakte, mocht Starbucks aftrekken van de winst, waardoor het bedrijf jarenlang bijna geen belasting hoefde te betalen.

Wiebes

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet op 14 november 2014 aan de Tweede Kamer weten het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. ''Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun'', aldus Wiebes.

Volgens de bewindsman sluiten de afspraken die met Starbucks zijn gemaakt aan "bij de kaders die dit kabinet hanteert bij zijn streven naar het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat", aldus Wiebes.

De Commissie, verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, startte in 2014 eveneens een onderzoek naar de afspraken die zijn gemaakt met Amazon en Apple met respectievelijk Luxemburg en Ierland. Die onderzoeken lopen nog.