De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen zet maximaal driehonderd uitzendkrachten twee weken lang niet in. De groep wordt in die periode niet betaald.

Dat bevestigt een woordvoerder van DUO dinsdag na berichtgeving van de regionale omroep RTV Noord.

Het gaat om uitzendkrachten in de fase A. Dat zijn mensen die nog geen anderhalf jaar actief zijn voor dezelfde uitzendorganisatie.

Zij worden van 21 december dit jaar tot en met 4 januari volgend jaar niet op kantoor verwacht. Voor de uitzendkrachten die al langer actief zijn, geldt de pauze van twee weken niet. 

Roemernorm

DUO heeft hiervoor gekozen om de zogenoemde Roemernorm niet te overschrijden. Daarin staat dat er jaarlijks niet meer dan 10 procent van de personeelskosten aan externe krachten uitgegeven mag worden.

Er is voor de periode rondom de jaarwisseling gekozen, omdat het dan relatief rustig is. Uitzendkrachten die nog vakantiedagen hebben, zouden deze in de genoemde weken kunnen opnemen, zodat ze dan toch salaris ontvangen.

Vervelend

Naar eigen zeggen vindt DUO het vervelend, maar zijn de betrokkenen zo vroeg mogelijk geïnformeerd. Volgens de woordvoerder is er onder de groep over het algemeen ook begrip voor de maatregel.

Of de uitzendkrachten na 4 januari weer aan de slag kunnen, wordt volgens de woorvoerder "per geval bekeken". "Een groot deel ervan" zal naar verwachting gewoon weer terugkeren. Het aantal ingehuurde uitzendkrachten varieert door het jaar heen.

Overigens blijft de klantenservice van DUO rond de feestdagen wel voor studenten bereikbaar. DUO onderzoekt nog of er met name op de ICT-afdeling met relatief minder uitzendkrachten gewerkt kan worden.

Rare ontwikkeling

Vakcentrale FNV spreekt "van een rare ontwikkeling". "Het kan niet dat je iemand eruit gooit en een paar weken later weer aanneemt voor hetzelfde werk", zegt een voorlichter van FNV.

Volgens hem voldoet DUO niet aan de Roemernorm als de instantie dezelfde mensen twee weken later weer aan het werk zet. "Dit noemen wij wanbeleid en uitzendkrachten zijn hiervan de dupe."

FNV gaat met DUO over de maatregel praten.

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks noemt het belachelijk dat DUO "zijn uitzendkrachten dwingt met onbetaald kerstverlof te gaan".

"Juist als overheidsinstelling moet je het goede voorbeeld geven. Ik wil van minister Asscher weten wat hij van deze praktijken vindt en of hij Duo hierop gaat aanspreken", stelt Voortman. Ze wil daarnaast weten of dit vaker gebeurt bij andere overheidsinstellingen.