ABN Amro schikt met Vestia over afgesloten derivatentransacties die de woningcorporatie in 2012 in de problemen brachten. De bank betaalt 55 miljoen aan Vestia. 

Dit melden beide partijen maandag.

Door de schikking komt een einde aan het geschil tussen de bank en Vestia. De corporatie doet afstand van alle vorderingen in verband met deze derivatentransacties. 

Vestia dreigde eerder met een rechtszaak tegen ABN omdat ze bepaalde correspondentie en documenten wilde inzien over door de bank verstrekte risicovolle financiële producten.

Verliezen 

ABN Amro en Fortis, dat is opgegaan in ABN, verkochten tussen 2004 en 2010 meerdere derivaten aan Vestia. De woningstichting ging uiteindelijk voor 2 miljard euro het schip in. 

Voordat de transacties voor verliezen zorgden, waren de banken al uit de overeenkomsten gestapt. Vestia moest vooral geld betalen aan buitenlandse banken. 

'Fors bedrag'

Het bestuur van Vestia geeft aan tevreden te zijn met het resultaat en noemt 55 miljoen euro een "fors bedrag". "Dit levert een mooie bijdrage aan het duurzaam financieel herstel van Vestia", aldus de corporatie.

Volgens een woordvoerder van Vestia is het niet uitgesloten dat de corporatie bij meerdere banken claims gaat indienen. Eerder werd al bekend dat alle circa vierhonderd derivatencontracten van Vestia opnieuw tegen het licht worden gehouden. ''Vestia voelt het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om schade te verhalen op diegenen die naar de mening van de corporatie direct of indirect hebben bijgedragen aan dit derivatendebacle."