GRONINGEN - Vakbonden dreigen met acties bij Gasunie. Tijdens ledenbijeenkomsten van de bonden is maandagavond het eindbod van de werkgever voor een nieuwe CAO afgewezen.

FNV Bondgenoten en de Vereniging van Hoger Personeel Gasunie (VHPG) moeten nog bekijken welke acties ze gaan voeren. "Stakingen zijn geen traditie bij Gasunie, maar het eindbod van de directie was zo onder de maat dat we niks willen uitsluiten", aldus bestuurder H. Korthof van FNV Bondgenoten dinsdag.

Gasunie heeft zijn 1400 werknemers begin april 3 procent loonsverhoging geboden. Daarnaast werd het personeel een eenmalige uitkering van 1 procent (van minimaal 300 euro) in het vooruitzicht gesteld. De nieuwe CAO zou een looptijd hebben van een jaar en op 1 april ingaan.

De vakbonden eisen 4 procent salarisverbetering. "Als er één bedrijf is die het kan betalen en niet in armoe leeft, is het de Gasunie wel", stelde Korthof.

Het eindbod van de werkgever is volgens de bestuurder vooral schandalig, omdat werknemers al in een onzekere situatie zitten. Het bedrijf staat op het punt opgesplitst te worden in drie onderdelen: Gastransport, Gashandel Shell en Gashandel ExxonMobil.

Korthof: "Het is misschien de laatste keer dat deze directie wat voor het personeel kan doen. Waarom dan niet de kans grijpen in ieder geval zekerheid te bieden in de CAO. Maar ze wilde vanwege de splitsing juist zo min mogelijk afspraken maken en alleen over loon praten."