'Weinig mensen komen los van uitkering'

Ondanks hervormingen hebben 820.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Als het aantal bijstands- en werkloosheidsuitkeringen wordt meegeteld staan er zelfs ruim 1,6 miljoen mensen aan de kant.

"Vijfentwintig jaar nadat CDA-premier Ruud Lubbers zijn beroemde uitspraak 'Nederland is ziek' deed, is het land niet veel 'gezonder' geworden", concludeert Het Financieele Dagblad (FD) zaterdag.

Lubbers verwees in 1990 naar 879.000 mensen die toen een WAO-uitkering kregen. Volgens hem hadden te veel mensen een uitkering, terwijl ze wel geschikt waren om te werken.

Hoewel er nu minder mensen zijn die een WAO-uitkering genieten, hebben overheidsmaatregelen volgens de krant geleid tot een verschuiving naar andere regelingen. Er is sprake van een toename van uitkeringen als ook het aantal bijstands- en werkloosheidsuitkeringen worden meegerekend.

Uitkomen

Een analyse van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en andere instanties door de krant vertelt dat wie in Nederland eenmaal in een regeling voor arbeidsongeschiktheid terecht is gekomen, daar niet snel meer uit komt.

De uitstroom van uitkeringen komt in 65 procent van de gevallen doordat mensen met pensioen gaan en de WAO plaatsmaakt voor de algemene ouderdomswet AOW.

De situatie nu is ernstiger dan toen, zegt Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid in de krant. In de jaren tachtig moesten ouderen plaatsmaken voor jongeren. Nu zijn het vooral laagopgeleide allochtonen die niet in aanmerking komen voor een baan door concurrentie uit het buitenland.

Lees meer over:
Tip de redactie