MAASTRICHT - Bij drie vestigingen van cement- en betonproducent ENCI hebben enkele honderden werknemers woensdag rond de middag het werk een uur lang neergelegd. Dat meldde vakbond FNV-bondgenoten.

De actievoerende werknemers van ENCI in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden eisen duidelijkheid over een aangekondigde reorganisatie. Drie leden van de Europese Ondernemingsraad hebben rond de middag een brief met eisen overhandigd aan directeur Bauer van het Duitse moederbedrijf Heidelberg Cementgroep (HZG) in Heidelberg.

De werknemers zijn bang dat de HZG de oven van ENCI in Maastricht gaat sluiten. Dat betekent volgens FNV-Bondgenoten het einde van het Maastrichtse bedrijf, en dat vindt de vakbond onaanvaardbaar. In de brief aan Bauer eisen de werknemers dan ook handhaving van de Maastrichtse vestiging, geen gedwongen ontslagen en duidelijkheid over de reorganisatieplannen.

Vorige week legden werknemers van ENCI in Maastricht ook al vijf uur lang het werk neer. Ze gingen pas weer aan de slag, nadat ENCI-directeur T. Pluijmen hen had toegesproken.