FNV hoopt op een doorbraak in het cao-conflict voor ambulancepersoneel nu er een rechtszaak is gewonnen over de uitbetaling van onregelmatigheidstoeslag en overwerk.

Dat laat de FNV Zorg en Welzijn woensdag weten.

De rechtbank Noord-Nederland oordeelde op 30 september dat de werkgever de gemiddelde onregelmatigheidstoeslag en het gemiddelde overwerk van een medewerker ook in de vakantie moet uitbetalen. De maatregel gaat in per 1 januari 2015 met een terugwerkende kracht van vijf jaar.

Volgens de FNV wilde werkgeversvereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) wachten met verder onderhandelen tot deze uitspraak. Maar nu die al twee weken bekend is, zit er nog steeds geen schot in de zaak.

Onnodige vertraging

"De uitspraak van de rechter ligt er nu. Er is geen reden tot oponthoud om tot een nieuwe cao te komen", zegt FNV-bestuurder Fred Seifert tegen NU.nl.

Er is in de tussentijd wel een verkenner aangesteld door AZN en vakbond CNV, maar dat leidt alleen maar tot onnodige vertraging, zegt Seifert. AZN doet een "dringend beroep" op de FNV om zich bij het traject van de verkenner aan te sluiten.

Staken

Omdat werknemers en werkgevers het niet eens worden over een nieuwe cao, wordt er al maanden gestaakt en actiegevoerd. Zo gaan ambulances er woensdag tussen 12.00 en 16.00 alleen op uit voor spoedeisende gevallen.

De werknemers vragen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent en beter ouderenbeleid door onder andere 55-plussers geen verplichte nachtdiensten meer te laten draaien.

Ook onderhandelen de partijen over het terugdringen van uitzendkrachten en een derde jaar WW, zoals is afgesproken in de deze zomer aangenomen Wet werk en zekerheid.