De vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben met werkgeversorganisatie FWT een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao voor de kleinmetaal.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt. De sector was weken het toneel van stakingsacties.

De metaalwerkers krijgen er onder meer 4,05 procent bij tot mei 2017 en eenmalig 0,65 procent. De jeugdloonschalen stijgen met gemiddeld 7 procent. Ook krijgen de metaalwerkers er in 2017 een vakantiedag bij.

Verder gaan seniorendagen later in en lopen ze langer door. Daarnaast komen er mogelijkheden voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon en meer scholingsmogelijkheden.

De cao heeft betrekking op circa 300.000 werknemers en loopt van 1 maart 2015 tot 1 mei 2017. De afspraken gelden voor werknemers in de installatietechniek, metaalbewerking, goud- en zilvernijverheid, carrosserie- en isolatiebedrijven. Ze kwamen overigens na lang onderhandelen tot stand; de eerste cao-ronde vond plaats in januari van dit jaar.

Goedkeuring

De achterban van zowel de bonden als de werkgeversorganisatie moeten de principeafspraken overigens nog goedkeuren. In afwachting daarvan worden de acties in de sector opgeschort. De acties in de grootmetaal (Metalektro) gaan door "totdat ook daar een fatsoenlijke cao ligt", aldus de bonden.