Volkswagen is van plan om de investeringen jaarlijks met 1 miljard euro terug te schroeven vergeleken met de eerdere begroting als gevolg van het dieselschandaal.

Dat meldt Volkswagen dinsdag. Daarbij wordt er gekeken naar de houdbaarheid van toekomstige projecten. 

Het Duitse autoconcern heeft in de Verenigde Staten milieuregels ontlopen door de uitstoot van schadelijke stoffen van dieselmotoren te manipuleren met software. Er rijden wereldwijd elf miljoen voertuigen met deze software.

Het management van Volkswagen kwam dinsdag bijeen om de toekomst en strategie van het bedrijf te bespreken.

Er worden vanaf nu alleen nog maar dieselvoertuigen in de VS en Europa verkocht die beschikken over uitlaatsystemen met de beste milieutechnologie, belooft Volkswagen.

Hybride

Behalve een andere strategie voor de dieseltak, wordt ook de ontwikkeling van elektrische voertuigen opnieuw tegen het licht gehouden. Er komt meer nadruk te liggen op de bouw van plug-in hybride-auto's die een afstand kunnen afleggen tot 300 kilometer.

Daarbij wordt het efficiencyprogramma versneld ingevoerd. Over personele gevolgen wordt door Volkswagen geen mededeling gedaan.

Volkswagen-topman Herbert Diess is ervan overtuigd dat de werknemers deze klus kunnen klaren, "vooral in moeilijke tijden", aldus Diess.