OBERURSEL - Thomas Cook, na TUI de grootste reisorganisatie in Duitsland en in geheel Europa, heeft over de eerste negen maanden van het op 1 november begonnen boekjaar het verlies voor belasting weten te verkleinen van 231,4 miljoen euro tot 121,4 miljoen euro.

Ook het hele boekjaar zal verlies opleveren. Het jaar daarop zullen de reorganisatiemaatregelen zorgen voor winst, heeft topman Wolfgang Beeser woensdag voorspeld.

Goodwill

Het resultaat werd belast door de afschrijving van 116 miljoen euro aan goodwill. De omzet nam over de eerste negen maanden toe met 2,5 procent tot 4,84 miljard euro. Het aantal klanten dat het concern trok onder merknamen als Thomas Cook, Neckermann, Vrij Uit, Aldiana en Signature steeg met 1,2 procent tot 7,06 miljoen.

In Duitsland wist Thomas Cook 5 procent meer vakantiegangers te trekken, vooral door hernieuwde belangstelling voor het Spaanse eiland Mallorca. Het aantal klanten in Nederland, België en Frankrijk daalde met 0,5 procent en op de flink krimpende Britse markt was er een vermindering met 2,7 procent.

Eigendom

Thomas Cook is voor 50 procent eigendom van de luchtvaartmaatschappij Lufthansa en voor de andere helft van het detailhandelsconcern KarstadtQuelle.