Werknemers in het openbaar vervoer in Utrecht en Amsterdam leggen donderdagochtend het werk neer vanwege het loonakkoord dat is afgesproken tussen drie vakcentrales en het kabinet.

Dat laat Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV, maandag weten. Tussen 5.00 en 8.30 uur rijden er in Amsterdam en Utrecht geen bussen, trams en metro's.

De FNV heeft het loonakkoord als enige vakcentrale niet ondertekend. De vakbond vindt dat de overeenkomst te veel ten koste gaat van het pensioen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. Het ABP spreekt zelf van een versobering van de pensioenregeling.

Het loonakkoord vormt de basis voor de verdere onderhandelingen voor de 600.000 overheidsmedewerkers waar de andere vakcentrales al mee zijn begonnen. De werknemers krijgen in twee jaar in totaal ruim 5 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 500 euro.

"We zijn begonnen met waarschuwingsacties. Doordat het kabinet weigert om de zorgen van mensen serieus te nemen, gaan onze leden nu hardere acties voeren", zegt Kuin.

Kort geding

De FNV probeerde eerder het akkoord via een kort geding van tafel te krijgen, maar verloor die zaak van het kabinet en de drie vakcentrales CNV, Ambtenarencentrum en CMHF. Het hoger beroep dat de FNV heeft aangespannen dient op 16 oktober.

Van 14 tot en met 19 oktober houdt de FNV een referendum waarbij alle ABP-deelnemers, leden en niet-leden, zich kunnen uitspreken over het akkoord.

Utrecht

Het vervoersbedrijf Qbuzz in Utrecht laat weten maatregelen te treffen om de werkonderbreking via de kortgedingrechter te voorkomen, de uitspraak daarover is woensdag.

Indien de rechter de onderbreking toch zal toestaan, is het openbaar vervoer zeker tot 10.30 uur ontregeld in de Domstad. De vervoerder adviseert in dat geval dat reizigers zelf voor alternatief vervoer zorgen of later van huis vertrekken.