De Europese Centrale Bank (ECB) verzwaart mogelijk de kapitaaleisen voor Griekse financiële instellingen.

Dat meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van een anonieme bron in Athene.

Griekse banken die geld uitlenen, moeten in dat geval relatief meer geld in kas houden om voor de aankomende stresstest te slagen. De uitslagen van die stresstest worden rond het einde van oktober verwacht.

Bij de stresstest gaat de kapitaalratio mogelijk omhoog van 8 naar 9,5 procent in het scenario op basis van de verwachte economische groei. De ratio zegt iets over de verhouding tussen het kapitaal dat een bank daadwerkelijk in bezit heeft en wat de instelling heeft uitgeleend.

In het slechtst mogelijke scenario waarin de banken worden getest, wordt uitgegaan van een percentage van 5,5 procent. Bij de vorige stresstest van 2014 was 5,5 procent nog een vereiste. De vier Griekse banken die vorig jaar aan de stresstest waren onderworpen, hebben de test doorstaan.

De ECB en de centrale bank van Griekenland willen tegenover het persbureau vooralsnog niet op de geruchten reageren.

Vorige week werd bekend dat de ECB het plafond voor noodsteun aan Griekse banken heeft verlaagd. Het bedrag is met 1 miljard euro gezakt naar 87,9 miljard euro. Het plafond is verlaagd, omdat de banken er beter voorstaan en er minder onzekerheid is over de Griekse economie.