De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn grootschalige opkoopprogramma niet versneld uitvoeren. Ook niet als de inflatie in de eurozone zeer laag blijft.

Dat zegt de gouverneur van de centrale bank van Litouwen Vitas Vasiliauskas tegen zakenkrant Wall Street Journal.

Vasiliauskas zit in de raad van bestuur van de ECB, het belangrijkste besluitvormende orgaan van de instelling. Litouwen is met de toetreding begin dit jaar het nieuwste lid van de eurozone.

"Iedereen vraagt wat je nog meer zal gaan doen", zegt Vasiliauskas tegen de krant. "Mijn boodschap is heel duidelijk: het is niet nodig om aanvullende maatregelen te nemen."

Bij een vergadering later deze maand en ook in december zal de raad van bestuur data bekijken en de economische ontwikkelingen bespreken. "Maar op dit moment zie ik geen reden voor extra stimulering, voor extra aanpassingen van het programma", aldus Vasiliauskas.

Opkoopprogramma

De ECB koopt sinds het voorjaar elke maand voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties op bij banken in de eurozone. Hiermee wil de ECB de inflatie aanjagen tot net onder de 2 procent.

Vorige week bleek uit notulen dat de centrale bank aankopen uit het programma naar voren wil halen tussen september en november vanwege de doorgaans rustige wintermaanden op de financiële markten. 

Op deze manier kan de ECB op het gemiddelde uitkomen van 60 miljard euro. In totaal zal de centrale bank tenminste 1.140 miljard euro aan leningen en staatsobligaties opkopen.

Afgelopen week heeft de centrale bank voor 12,5 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. In de week ervoor ging het nog om 8,5 miljard euro.