De Amerikaans-Britse econoom Angus Deaton heeft de Nobelprijs voor de Economie gekregen.

De 69-jarige micro-econoom krijgt de prijs voor zijn analyses over consumptie, armoede en welvaart. Deaton wint ook 8 miljoen Zweedse kroon (ruim 860.000 euro). Dat bedrag is met name bedoeld voor verder onderzoek.

Deaton is als professor Economie en Internationale Betrekkingen verbonden aan de Woodrow Wilson School en de afdeling Economie van Princeton University. Eerder gaf hij les aan Cambridge University en de University of Bristol. De in Schotland geboren Deaton heeft zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit.

Deaton kan zich zijn eerste reactie niet exact herinneren, omdat hij best wel moe was op het moment dat het nieuws met hem gedeeld werd. 

"Zoals veel economen wist ik dat het een mogelijkheid was, maar elk jaar is de kans erg klein. Ik was verrast en erg blij", reageert de winnaar via een telefoonverbinding. "Het was geweldig om de stemmen te horen van mijn vrienden in de commissie."

Video: Winnaar Nobelprijs voor de Economie bekendgemaakt

Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie
Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie

Onderzoek

Hij onderzocht onder meer het verband tussen het inkomen en uitgaven. Ook deed hij onderzoek naar de levensstandaard in ontwikkelingslanden. In zijn huidige werk richt hij zich op bepalende omstandigheden voor welzijn in rijke en arme landen. Verder onderzoekt hij de meting van armoede in onder meer India.

Als mogelijke kanshebbers werden eerder onder anderen Sir Richard Blundell van University College London, John List van de University of Chicago en Charles Manski van de Northwestern University genoemd.

Zweedse Rijksbank

Wat in de volksmond de Nobelprijs voor de Economie is gaan heten, is eigenlijk de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor de Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs wordt uitgereikt door de Zweedse centrale bank.

De Nederlandse econoom Jan Tinbergen en zijn Noorse collega Ragnar Frisch waren de eersten die de prijs in ontvangst namen in 1969. Zij werden onderscheiden voor het ontwikkelen van dynamische modellen waarmee economische processen kunnen worden geanalyseerd.

Er is discussie over de prijs, omdat economie zich met de Nobelprijzen begeeft in een groep met voor de rest voornamelijk exacte wetenschappen zoals scheikunde en natuurkunde.