Griekenland moet eerst hervormingen doorvoeren en kan daarna pas in aanmerking komen voor een mogelijke schuldverlichting.

Dat zegt ECB-president Mario Draghi in een zondag gepubliceerd interview met de Griekse krant Ekathimerini.
 
Draghi vindt het belangrijk dat de nieuwe Griekse overheid duidelijk achter het derde hulppakket en de daarbij behorende maatregelen blijft staan.

De regering moet volgens hem de afgesproken hervormingen op een vastberaden manier en zonder vertraging invoeren, zodat het land zich kan verzekeren van een nieuwe tranche uit het noodpakket.

Zelfdestructie

"Het zou zelfdestructie zijn als de overheid het laat lijken alsof ze door anderen wordt gedwongen om iets te doen", stelt Draghi. "De Grieken van wie op de korte termijn offers worden verwacht, zullen aan hun regering vragen: 'Waarom? Waarom zouden we dit doen als je zelf niet overtuigd bent?'"

Draghi verwacht dat de Griekse economie alleen weer kan gaan groeien als de structurele hervormingen waar de schuldeisers om hebben gevraagd ook daadwerkelijk worden ingevoerd.

De ECB-president benadrukt nog eens dat de Europese Centrale Bank (ECB) bezorgd is over de houdbaarheid van de Griekse schuld. Volgens hem is een vorm van verlichting noodzakelijk.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft meerdere keren opgeroepen om iets aan de schuldenberg van Griekenland te doen. Het hoofd van de Europese afdeling van het IMF Poul Thomsen pleitte daar afgelopen vrijdag nogmaals voor.

"We denken dat Griekenland niet uit de schulden kan komen zonder schuldverlichting", aldus Thomsen. Volgens hem komt het land er niet met "alleen hervormingen en aanpassingen". De organisatie is vooralsnog somber over de Griekse economie en voorspelt voor dit en volgend jaar een forse krimp.

Akkoord

Afgelopen zomer bereikte Griekenland na veel onenigheid een akkoord met de eurolanden over nieuwe noodsteun. Omdat het lang onzeker bleef of er überhaupt een akkoord zou komen, moesten de Griekse banken overeind gehouden worden met noodsteun vanuit de ECB.

Uiteindelijk lukte het toch om het eens te worden over de voorwaarden. Vervolgens trad premier Alexis Tsipras af. Na de vervroegde verkiezingen werd Tsipras opnieuw premier en beloofde hij de hervormingen snel uit te voeren.

Dossier Griekenland