Nieuwe, dure geneesmiddelen zijn niet alleen goed voor een betere kwaliteit van leven, maar brengen ook economische winst voort.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) zaterdag.

De krant heeft afgelopen week gesproken met verschillende dokters, economen, investeerders en patiëntenverenigingen. Volgens de experts is er te weinig oog voor economische voordelen bij het debat over kostbare pillen en behandelingen.

In het verleden hebben reumageneesmiddelen en medicijnen tegen migraine het ziekteverzuim en het aantal ligdagen in ziekenhuizen teruggedrongen. Steeds meer nieuwe medicijnen die nu op de markt komen, hebben hetzelfde resultaat. Stellen het Reumafonds en migrainespecialist Michel Ferrari.

“Patiënten liggen niet meer drie dagen met hoofdpijn in bed, maar zijn aan het werk”, zegt Ferrari tegen het FD.

Misbruik monopoliepositie

Tijdens het debat worden farmaceutische bedrijven beschuldigd van misbruik van hun monopoliepositie. De bedrijven zouden prijzen van gepatenteerde medicijnen onverantwoord hoog houden.

Econoom Marc Pomp zegt in het FD dat Nederland bereid moet zijn om de farmaceutische industrie te belonen voor ontwikkelingen van goede medicijnen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid probeert te voorkomen dat nieuwe medicijnen voor bijvoorbeeld kanker en reuma uitlopen op enorme kosten. Schippers heeft al een aantal keren vergoedingen van nieuwe medicijnen beperkt.

Dit jaar komt de minister nog met een nieuwe visie op de vraag hoe de medicijnuitgaven betaalbaar te houden zijn.