De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) adviseert minister Asscher om stukloon af te schaffen. Uit onderzoek van de inspectie bij pakketbezorger DHL is gebleken dat uitbetaling op basis van stukloon leidt tot salarissen onder het minimumloon.

Dit meldt onderzoeksprogramma Argos zaterdag, die het interne rapport van de Inspectie heeft ingezien.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt in Argos de uitkomsten van het onderzoek ''een schande''. Asscher neemt het advies om stukloon af te schaffen ten harte.

"Dat rapport laat zien dat de mensen die onze pakjes thuis komen bezorgen niet betaald worden zoals je dat in Nederland verwacht. Veel van die bezorgers kunnen als gevolg van het stukloon, waarbij zij alle risico’s hebben, eigenlijk niet het minimumloon verdienen", aldus minister Asscher.

DHL

De Inspectie SZW deed onderzoek naar de situatie van twintig pakketbezorgers bij DHL. Alle twintig werkten op basis stukloon. In totaal werken er bij DHL 5.000 bezorgers waarvan er 2.700 worden uitbetaald op basis van stukloon.

De Inspectie concludeerde na een indicatieve loonberekening dat het grootste gedeelte van de onderzochte bezorgers onder het minimumloon uitkomt. In sommige gevallen was dit tot 40 procent onder het minimumloon.

Bij stukloon krijgt bijvoorbeeld een postbezorger betaald per poststuk.