De Wereldbank maakt meer geld vrij voor de strijd tegen klimaatverandering. Dat maakte de ontwikkelingsbank vrijdag bekend bij zijn jaarvergadering in de Peruaanse hoofdstad Lima.

De Wereldbank streeft ernaar in 2020 zo'n 28 procent van zijn middelen in te zetten in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Nu is 21 procent van de middelen daarvoor bestemd.

In totaal kan in 2020 zo'n 29 miljard dollar (ruim 25 miljard euro) beschikbaar komen voor kredieten. De Wereldbank benadrukte dat die som alleen wordt geleend als er behoefte aan is bij de lidstaten.

Het geld moet onder meer een impuls geven aan de ontwikkeling van duurzame energie, de bouw van weerbare steden, het herstel van aangetaste bossen, watermanagement en betere landbouwtechnieken.

De Wereldbank wees erop dat overheden wereldwijd hebben beloofd om over vijf jaar 100 miljard dollar beschikbaar te hebben om de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden te verzachten. Eind dit jaar moet die belofte op een conferentie in Parijs concreet worden ingevuld.