Het economische herstel in de eurozone zet de komende tijd door, ondanks de tegenvallende vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie. 

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag rond de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Het IMF voorspelde deze week dat de internationale economische groei dit jaar terugvalt tot het laagste niveau sinds 2009. Dat komt vooral door de afzwakkende groei in China, waarvan de effecten wereldwijd worden gevoeld.

Dijsselbloem beaamde dat de economische hervormingen die China doorvoert, kunnen leiden tot een lagere groei van 's werelds op een na grootste economie. ''Maar het herstel in de eurozone zet door en wordt verbreed. Dat zien we ook aan de werkloosheid, die begint te dalen.''

Sombere kant 

Volgens de minister zijn de ramingen van het IMF vaak aan de sombere kant. ''Vorig jaar zagen we een zelfs een korte dip in de economie nadat het IMF ook al met sombere prognoses was gekomen, waarna het herstel vervolgens weer vrolijk werd doorgezet. We moeten een beetje oppassen dat waarschuwingen niet hun eigen waarheid creëren.''

Anders dan in voorgaande jaren staat Griekenland niet hoog op de agenda bij de IMF-bijeenkomsten, zei eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.Toch moet het IMF nog altijd besluiten of er weer wordt meegedaan aan noodkredieten voor het Zuid-Europese land. Dat wil het fonds alleen als de eurolanden ervoor zorgen dat de Griekse staatsschuld houdbaar wordt.

Schuld 

De discussies daarover zijn nog niet afgerond. Zo is het volgens Dijsselbloem de vraag op welke manier er reële aannames over de schuld kunnen worden gemaakt. Ook kan het volgens hem handiger zijn om afspraken te maken over schuldhulp over enkele jaren, als de Griekse overheid er in blijft slagen om haar financiën in de hand te houden.

Dijsselbloem liet verder weten te rekenen op een nieuwe termijn voor IMF-topvrouw Christine Lagarde. Die gaf donderdag aan ook na afloop van haar eerste termijn van vijf jaar, in juli, graag aan het roer te blijven staan van het fonds.