De onrust bij Air France over de bezuinigingen die maar moeizaam van de grond komen, is ook voor zustermaatschappij KLM een slechte zaak.

"Ik ben bang dat de Fransen KLM uiteindelijk zullen meesleuren in de ondergang", zegt Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige aan de Universiteit van Twente.

Dat bestuurders van Air France door boze werknemers werden belaagd en de kleren van het lijf werden gerukt, is voor Heerkens het bewijs dat Frankrijk de situatie niet onder controle heeft.  

Overname

KLM en Air-France vormen sinds 2004 de huidige luchtvaartcombinatie, maar Heerkens stelt dat het Nederlandse bedrijf toentertijd gewoon is overgenomen. "KLM is eigendom van Air France en als je je laat overnemen heb je het niet meer voor het zeggen."

Strikt juridisch gezien is KLM geen eigendom van Air France, aangezien de aandelen van KLM voor meer dan de helft in handen zijn van Nederlandse aandeelhouders, waaronder de Staat.

Nu de directie van Air France geen afspraken met zijn personeel heeft kunnen maken over een versobering van de arbeidsvoorwaarden, zoekt het bedrijf elders om de nodige bezuinigingen door te voeren. Zo verdwijnen er  2.900 banen en worden onder andere lange-afstandsroutes afgeschaft.

"Als dat gebeurt, sterft het bedrijf een langzame dood, met KLM in haar kielzog", aldus Heerkens.