Werknemers in de metaal breiden hun staking uit en leggen vanaf donderdagavond en vrijdagochtend het werk neer. De actie duurt nu geen 24 maar 48 uur.

Dat maken vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen donderdag bekend.

Aanvankelijk stond er een staking voor 24 uur gepland, maar volgens FNV-bestuurder Johan Weijenberg is de boosheid bij de werknemers zo groot dat ze de duur hebben verdubbeld. "De mensen zijn het helemaal zat", aldus Weijenberg.

Het werk wordt neergelegd bij Honeywell en Draka. De staking is een onderdeel van meerdere regionale stakingen bij onderdelen van de twee bedrijven in Emmen, Heerhugowaard en in Sluiskil.

Bij truckbouwer Daf staakten werknemers eind september nog drie dagen. Weijenberg sluit niet uit dat er meer acties volgen bij metaalbedrijven die aangesloten zijn bij werkgeversvereniging FME.

Het is de elfde week op rij dat werknemers in de klein- en grootmetaal het werk neerleggen uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao voor de 425.000 metaalarbeiders. Zij vinden het eindbod van FME onvoldoende. Het overleg tussen werkgevers en werknemers zit al ruim een half jaar muurvast.