AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, heeft een formeel bod gedaan op het moederbedrijf van Grolsch, SABMiller. 

Dit meldt AB Inbev woensdag. Het concern biedt 42,15 Britse pond (57 euro) voor elk aandeel SABMiller. De bierbrouwer wordt zo gewaardeerd op een waarde van zo'n 92 miljard euro. 

De grootste aandeelhouders van SABMiller, Altria, steunt het bod van AB Inbev. Altria heeft een belang van 27 procent. Hiermee komt een overname al erg dichtbij. 

Het bestuur van SABMiller zegt ondertussen dat het bod veel te laag is. Topman Jan du Plessis is niet blij met hoe AB  zich opstelt. 

Opportunisme

"AB Inbev heeft SABMiller nodig, maar heeft opportunistische en sterk voorwaardelijke voorstellen gemaakt, waarvan elementen per opzet onaantrekkelijk zijn voor veel van onze aandeelhouders", aldus Du Plessis.

De topman noemt het eigen bedrijf verder de "kroonjuweel" van de wereldwijde bierbrouwerijen en stelt dat met het bod van 92 miljard euro SABMiller fors ondergewaardeerd wordt. 

Voor AB Inbev is het de derde overnamepoging. Eerder werd 38 Britse pond per aandeel gebonden. De tweede keer werd dit bod verhoogd met 2 pond.

Teleurgesteld

AB Inbev zegt teleurgesteld te zijn dat het bestuur van SABMIller de eerdere pogingen afwees. Aanvankelijk werd 38 pond per aandeel geboden, later 40 pond per stuk.

SABMiller wees beide biedingen af zonder verder in contact te willen treden. Daarom gaat AB nu voorbij het bestuur van SAB direct naar de aandeelhouders van het bedrijf. 

De afgelopen dagen deden al geruchten de ronde dat SABMiller pas zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, hetgeen neer zou komen op ruim 99 miljard euro.

Te laag

De beoogde prooi stelde dat het jongste bod ''slechts 15 pence hoger is dan het voorstel dat we op 5 oktober afwezen''. Op diezelfde dag concludeerde het bestuur dat zelfs een bod van 42 pond per aandeel te laag zou zijn, zei president-commissaris Jan du Plessis van SABMiller.

Du Plessis bestempelde SABMiller als ''het kroonjuweel van de mondiale bierindustrie''. AB InBev heeft SABMiller volgens hem nodig vanwege zijn ''unieke en ongeëvenaarde'' scala aan merken en afzetmarkten. De tot nu toe neergelegde voorstellen zijn volgens de toezichthouder echter ''opportunistisch en in hoge mate voorwaardelijk''. SABMillers grootaandeelhouder Altria, met een belang van 27 procent, steunde het bod wel.

Het aandeel van SABMiller sloot op 14 september, de dag voordat de interesse van AB Inbev bekend werd, op een waarde van 29,34 pond. Inmiddels is het fonds ongeveer 36 pond waard op de Londense beurs. 

Enorm concern 

Eerder bevestigde SABMiller al dat er verkennende gesprekken werden gevoerd tussen AB Inbev en SABMiller en dat AB van plan was om een bod te doen op SAB.

Een eventueel samengaan zou een enorm concern opleveren met een marktwaarde van ongeveer 250 miljard dollar.

AB Inbev is bekend van merken zoals Stella Artois, Budweiser en Corona. SABMiller produceert naast Grolsch ook Peroni en Miller Light. AB Inbev heeft wereldwijd 155.000 werknemers. Bij SABMiller werken 69.000 mensen.