WASHINGTON - Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve (Fed), heeft zijn belangrijkste rentetarief voor de derde keer sinds eind juni verhoogd met 0,25 procentpunt.

De 'federal funds rate' komt daardoor op 1,75 procent, zo heeft de Fed dinsdag bekendgemaakt na afloop van een periodieke vergadering.

Verwacht

Het besluit was algemeen verwacht. De effectenbeurs in New York reageerde dan ook nauwelijks, ook al omdat de begeleidende verklaring weinig nieuws bevatte. De Fed had eerder aangegeven de rente geleidelijk te zullen verhogen. Vanaf juni vorig jaar tot eind juni dit jaar stond de federal funds rate op 1 procent, het laagste peil sinds 1958.

Analisten gaan ervan uit dat er een verdere stapsgewijze verhoging komt tot een 'neutraal' niveau van ongeveer 4 procent eind volgend jaar. Een dergelijk tarief werkt niet meer stimulerend voor de economie, maar ook niet remmend.

Bedrijvigheid

De Fed liet dinsdag in de toelichting weten van oordeel te zijn dat ook het verhoogde rentepeil nog steeds stimulerend is. Dat moet samen met de groei van de productiviteit blijven zorgen voor ondersteuning van de economische bedrijvigheid. De rente zal wel verder omhoog gaan, maar omdat de inflatie laag lijkt te blijven, zal dat gebeuren in een rustig tempo, zo valt uit de verklaring op te maken.

Na het afzwakken van de economische groei eerder dit jaar, deels door de sterke stijging van de energieprijzen, lijkt de productie weer wat te zijn aangetrokken en is de situatie op de arbeidsmarkt bescheiden verbeterd. Ondanks de hogere energieprijzen zijn de inflatie en de inflatieverwachtingen de afgelopen maanden getemperd, aldus de verklaring.

Disconto

De Fed verhoogde dinsdag ook het minder belangrijke disconto met 0,25 procentpunt, van 2,5 tot 2,75 procent. De volgende vergadering vindt plaats op 10 november en de laatste van dit jaar op 14 december.