Autofabrikant Volkswagen stelt alle niet-noodzakelijke projecten uit, investeert er minder geld in of overweegt deze zelfs te schappen. 

Dat zegt de nieuwe Volkswagen-topman Matthias Müller dinsdag.

Het bedrijf moet goed kijken naar alles wat niet van economische waarde is, zegt Müller. Hij sprak meer dan 20.000 fabrieksmedewerkers in het Duitse Wolfsburg toe. 

Volkswagen heeft met software van dieselmotoren in de Verenigde Staten geknoeid waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen alleen aan de gestelde norm voldoet als de auto wordt getest. Volgens de Duitse autobouwer rijden er wereldwijd elf miljoen voertuigen met deze software rond. Die worden teruggehaald naar de fabriek.

Geen ontslagen

Het schandaal heeft volgens Müller vooralsnog geen personele gevolgen voor de 60.000 werknemers die in de fabriek in Wolfsburg werken, maar heeft wel effect op de winst van het bedrijf en op de uitbetaling van bonussen.

Volkswagen heeft 6,5 miljard euro opzijgezet om de gevolgen van het debacle te kunnen betalen. Mogelijk hangt het bedrijf in de VS een miljardenboete boven het hoofd.

Budget

Vakbonden willen dat VW snijdt in ontwikkelingskosten en zoveel mogelijk banen probeert te behouden, terwijl het bestuur naar verluidt inzet op een verlaging van de loonkosten. Vorig jaar beschikte het bedrijf met 17,4 miljard euro over het grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget ter wereld.

VW spendeerde daarmee nagenoeg evenveel als Apple en Google samen. De loonkosten stonden gelijk aan bijna 17 procent van de omzet van ruim 200 miljard euro, het hoogste niveau sinds 1997.