De onrustige situatie bij Air France kan mogelijk een negatief effect hebben op de Nederlandse zustermaatschappij KLM.

Daarvoor waarschuwt CNV Vakmensen dinsdag. De vakbond maakt zich niet zozeer zorgen om de financiële gevolgen, "maar eerder over de uitstraling en de praktische bedrijfsvoering", zegt Dolf Polders, bestuurder bij CNV.

KLM sloot eerder een overeenkomst met zijn werknemers voor een nieuwe, versoberde cao. Die is nodig om de gewenste besparingen te realiseren die het bedrijf concurrerender moet maken.

In Frankrijk lukte het Air France niet om nieuwe afspraken met het personeel te maken. Daarom is nu een nieuw plan gelanceerd waarbij in totaal 2.900 banen worden geschrapt. Werknemers van de Franse luchtvaartmaatschappij reageerden maandag woedend op de plannen.   

Verwende kinderen

Volgens het CNV beseffen de KLM-werknemers dat een reorganisatie nodig is om betere resultaten te krijgen, maar zijn ze daar in Parijs nog niet van doordrongen. "Terwijl de KLM’ers zich verantwoordelijk opstellen, gedragen werknemers van Air France zich als verwende kinderen", zegt Polders.

Dat is volgens Polders slecht voor het imago van moederconcern Air France-KLM. "Als de acties echt uit de hand lopen en er weer massale stakingen dreigen, heeft dat ook uitstraling op KLM. Bijvoorbeeld vluchten die niet aansluiten en boze reizigers", aldus de CNV-bestuurder.