Greenpeace wil de bruinkoolactiviteiten van Vattenfall in Duitsland kopen om zo snel mogelijk een eind te kunnen maken aan het gebruik van de vervuilende brandstof. 

De milieuorganisatie maakt dinsdag haar interesse kenbaar aan Citigroup, de Amerikaanse bank die het moederbedrijf van Nuon adviseert bij de voorgenomen verkoop van het onderdeel.

Door het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie zagen energieconcerns in het land zich genoodzaakt hun centrales te stoken op bruinkool.

Vattenfall besloot enige tijd geleden zijn bruinkoolmijnen samen met nabijgelegen waterkrachtcentrales in de etalage te zetten, waarna een aantal partijen interesse toonde. Greenpeace wil vermijden dat de activiteiten worden verkocht en werpt zichzelf als koper op om de vervuiling te kunnen stoppen.

''Bruinkool moet in de grond blijven. De Zweedse overheid, de eigenaar van Vattenfall, kan niet bijdragen aan de vervuilende uitstoot door de activiteiten te verkopen", aldus Greenpeace.

''Vattenfall en de overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor vervuiling, ook buiten de Zweedse grenzen. Doen ze dat niet, dan moeten organisaties als de onze ingrijpen."

Donaties

Greenpeace denkt de aankoop te kunnen financieren uit donaties, dan wel het geld bijeen te brengen met crowdfunding. Een woordvoerder van de milieugroepering zei vooral te rekenen op steun van de achterban ''die door middel van deze transactie bij wil dragen aan het redden van het klimaat''.

Vattenfall liet weten dat het alle serieuze interesse verwelkomt. De verkoop zal nog maanden in beslag nemen.