Ben van Beurden, de topman van Shell, wil dat de wereld minder afhankelijk wordt van de meest vervuilende fossiele brandstoffen door er een prijs op te zetten.

Dat zegt Van Beurden dinsdag op een conferentie met topmensen uit de industrie in Londen.

''Er moet een prijs hangen aan de uitstoot van broeikasgas", aldus de Shell-topman. Hij roept in zijn toespraak regeringsleiders op een effectief systeem in het leven te roepen waarmee koolstof geprijsd kan worden. 

Door een prijs te zetten op vervuilende fossiele brandstoffen, wordt het aantrekkelijker om in hernieuwbare energie te investeren, denkt Van Beurden. Ook geeft hij de voorkeur aan het gebruik van aardgas in plaats van het veel vervuilendere steenkool. De extra kosten moeten worden doorberekend aan consumenten waardoor de vraag zal dalen.

Lastig

Begin dit jaar zei Van Beurden nog dat het lastig is om de productie van fossiele brandstof terug te schroeven als wereldwijd de vraag naar energie toeneemt.

De investeringen in zon en wind zullen de komende jaren wel "enorm grote investeringen aantrekken", denkt Van Beurden.

"Ik denk niet dat de ontwikkeling van zonne- en windenergie zo snel gaat, dat het aandeel in de energiemix van minder dan 1 procent nu in een paar jaar tijd zal uitgroeien naar 80 procent terwijl de vraag toeneemt", aldus Van Beurden destijds.

Hij denkt dat op termijn zonne- en windenergie goed zijn voor 10 tot 15 procent van de totale energievoorziening.

Klimaatconferentie

De oproep die de Shell-topman dinsdag doet, komt voorafgaand aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in december. Daarbij wordt gekeken of de uitstoot van broeikasgassen kan worden begrensd.

Shell is groot voorstander van aardgas, getuige ook de overname dit voorjaar van de Britse gasproducent BG ter waarde van 64,3 miljard euro.