BRUSSEL - De Europese Commissie wil een einde maken aan de verplichte doorbetaling van werknemers die 'slaapdiensten' draaien, zoals artsen in ziekenhuizen en beroepsbrandweerlieden. Dat voorstel komt de regeringen van Nederland en vele andere EU-landen goed uit.

Een jaar geleden oordeelde het Europees Hof dat werknemers die 's nachts wachtdiensten moeten draaien in hun instelling, volledig moeten worden doorbetaald. Dat zou de lidstaten flink op kosten jagen.

Woensdag (morgen) komt de Commissie met een voorstel tot herziening van de Europese arbeidstijdenwet. De oude wet kent alleen maar arbeidstijden en rusttijden. Alles wat geen rusttijd is, is arbeid, is de basis van de uitspraak van het Europees Hof. In het nieuwe voorstel komt er een tussencategorie, zo meldde een bron in Brussel dinsdag. Daarmee zou het probleem van de verplichte doorbetaling van tafel zijn.

Europese ministers en europarlement moeten zich er wel nog over buigen. De nieuwe arbeidsregels omvatten veel meer veranderingen die soms zeer gevoelig liggen, zodat de definitieve aanname nog wel even kan duren.