Air France gaat de komende jaren ingrijpend reorganiseren waarbij wordt bezuinigd en 2.900 banen worden geschrapt.

Dat meldt Air France maandag. Eerder opde dag brachten de vakbonden dit nieuws al naar buiten nadat zij waren bijgepraat door de directie van het bedrijf.

Het gaat het om 1.700 banen bij het grondpersoneel, 900 bij het cabinepersoneel en 300 piloten.

De Fransen hebben van het moederconcern Air France-KLM toestemming gekregen om een alternatief herstructureringsplan in gang te zetten om de prestaties van de luchvaartmaatschappij te verbeteren.

Buiten het hoofdkantoor voeren woedende werknemers actie tegen de voorgenomen plannen. Daarbij zijn twee directieleden van Air France belaagd en moesten onder begeleiding van beveiligers vluchten.     

'Plan B'

Het zogenoemde 'Plan B' wordt nu doorgevoerd omdat Air France het niet eens werd met de vakbonden over versoberde arbeidsvoorwaarden. 

Het bedrijf wilde onder andere dat er meer wordt gewerkt tegen hetzelfde salaris. Nu dat plan van de baan is, voelt de directie zich genoodzaakt te besparen door banen te schrappen. Het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf wil een besparing doorvoeren van 1,1 miljard euro.

Naast de ontslagen wordt vanaf 2016 volgens de vakbonden 10 procent van de langeafstandsvluchten geschrapt, wordt de bestelling van de Boeing 787 Dreamliner opgeschort en worden er in een jaar tijd veertien vliegtuigen uit de vloot gehaald.

Video: Boze werknemers belagen directie Air France

Air France-directie ontvlucht woedende menigte
Air France-directie ontvlucht woedende menigte

KLM

De directie van KLM is het eerder wel eens geworden met de vakbonden om bezuinigingen door te voeren. Er moet harder gewerkt worden voor hetzelfde salaris. Ook wil KLM het aantal managersfuncties en ondersteunende functies met een kwart verminderen.

Werknemers van KLM zijn bezorgd over de situatie bij Air France. Toen de Franse piloten vorig jaar staakten tegen de toen aangekondigde bezuinigingsplannen, kostte dat de luchtvaartgroep een half miljard euro.