Stakende leraren zullen maandagochtend uit protest het ministerie van Onderwijs blokkeren. Vakbond Leraren in Actie (LIA) is ontevreden over het loonakkoord dat onlangs is gesloten.

Dat maakt LIA zondag bekend.

"Het loonakkoord gaat ten koste van ons pensioen en dat van alle andere ABP-gerechtigden en is onacceptabel. Wij willen een echte loonsverhoging van 5 procent, die niet ten koste gaat van het pensioen."

Ook vinden de leraren dat de klassen in het voortgezet onderwijs kleiner moeten worden. De bond benadrukt dat onderwijspersoneel relatief vaak burn-outklachten heeft.

Met name passend onderwijs, waarbij ook kinderen met een beperking worden toegelaten tot het reguliere onderwijs, en grote klassen zouden zorgen voor een steeds hogere werkdruk.

Kwaliteit

"De cao's van de laatste jaren zijn slecht gebleken voor de kwaliteit van het onderwijs. We eisen nu een fatsoenlijke cao zonder verslechteringen."

Op de Dag van de leraar wordt het ministerie vanaf 9.00 uur geblokkeerd voor ambtenaren en bezoekers. Om 11.00 uur zal de bond spreken met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Loonakkoord

Er is veel onenigheid over het in juli gesloten loonakkoord. De grootste vakcentrale FNV is tegen het loonakkoord, omdat de afgesproken loonstijging voor een deel wordt betaald met geld dat eigenlijk voor het pensioen bestemd was.

De bond spande een kort geding aan tegen de vakcentrales CNV, Ambtenarencentrum, CMHF en het kabinet, omdat het akkoord niet op een juiste manier tot stand zou zijn gekomen.

FNV heeft het kort geding verloren, maar gaat nog wel in hoger beroep. Ook houdt FNV later deze maand een referendum waarbij alle ABP-deelnemers zich kunnen uitspreken over het akkoord.