In het schandaal rond de dieselauto's van het Duitse merk Volkswagen zijn de eerste bekentenissen afgelegd.

Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag.

Verschillende ingenieurs zouden overeenkomstig hebben verklaard dat de smokkelsoftware vanaf 2008 is geïnstalleerd in de wagens, omdat die anders nooit zouden voldoen aan de scherpe uitstooteisen.

De software zou van toeleveranciers Bosch en Continental zijn gekomen. Bosch had nog gewaarschuwd voor een illegale toepassing van de techniek. Continental had geen bewijzen dat er met de software gesjoemeld kon worden.

Winterkorn

Naar verluidt zouden er geen aanwijzingen zijn gevonden dat de onlangs opgestapte topman Martin Winterkorn van het gesjoemel op de hoogte was.

Volgens de krant is het niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven voor de installatie van de software. Maar meerdere ingenieurs zouden verklaard hebben dat het geschorste hoofd van de ontwikkelingsafdeling Ulrich Hackenberg er wel van op de hoogte was. Mogelijk was hij degene die de opdracht gegeven heeft.

Terugroepactie

Vanwege het dieselschandaal moeten elf miljoen auto's van nieuwe software worden voorzien. En in meerdere landen is de verkoop van bepaalde modellen vooralsnog stilgelegd. 

Er lopen in verschillende landen onderzoeken naar de autofabrikant. Volkswagen kan alleen al in de VS een boete van omgerekend zo'n 16 miljard euro krijgen.

Financieel directeur Hans Dieter Pötsch sprak in een zaterdag gepubliceerd interview nog zijn zorgen uit over de toekomst van Volkswagen. Toch verwacht hij dat het bedrijf uiteindelijk kan overleven, "als iedereen meewerkt".

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel zei zondag in een radio-interview dat het schandaal bij de automaker de reputatie van de gehele Duitse industrie niet heeft geschaad. "Ik hoop dat Volkswagen snel de zaken opheldert en zorgt voor transparantie", aldus Merkel. "Maar ik geloof dat de Duitse industrie nog altijd als betrouwbaar wordt gezien", vindt de bondskanselier.

"Het is een zware tegenslag voor de Duitse economie in haar totaliteit", erkent de Duitse voorzitter van het Europees parlement Martin Schultz zondag tegenover Duitse media. Toch heeft hij er vertrouwen in dat Volkswagen het schandaal te boven kan komen.

"Het is moeilijk om te geloven wat er is gedaan uit nalatigheid en mogelijk zelfs met criminele bedoelingen. Maar ik geloof dat Volkswagen een sterk bedrijf is dat elke kans heeft om de crisis te overleven."