Handelsministers zijn positief over de mogelijkheden om een handelsverdrag te kunnen sluiten tussen twaalf landen rond de Stille Oceaan.

Dit meldt persbureau Reuters. Dit weekend moet het al mogelijk zijn om de onderhandelingen af te ronden, denken onderhandelaars.

Vrijdag werd er voortgang geboekt in onderhandelingen over de automarkt, melkproducten en het intellectuele eigendom op dure biologische medicijnen.

Zo wil Nieuw-Zeeland, dat 17 procent van de wereldexport aan melkproducten uitvoert, dat de grenzen in andere landen verder opengaan.

Canada, Mexico en Japan zouden hier al overeenstemming over hebben bereikt, maar de Verenigde Staten willen hier pas aan meewerken als Amerikaanse landbouwers beter toegang krijgen tot markten in Canada en Japan.

Vrijhandelsovereenkomst 

Het verdrag, het Trans-Pacifisch Partnerschap (TTP), is een voorgestelde vrijhandelsovereenkomst tussen Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Brunei, Chili, Japan, Maleisië, Peru, Vietnam en Singapore. Dit gebied omvat maar liefst 40 procent van de wereldeconomie.

Dit handelsverdrag kan, net zoals veel andere grote voorgestelde verdragen, rekenen op veel kritiek. Dat komt onder andere doordat onderhandelingen vaak achter gesloten deuren plaatsvinden en de uitkomst geheim blijft. 

Zo wordt waarschijnlijk de duur van patenten van farmaceutische bedrijven verlengd, waardoor het langer duurt voordat er goedkopere medicijnen op de markt kunnen komen.