Het Volkswagen-concern moet onmiddellijk stoppen met de verkoop en distributie van auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. 

Dat eisen consumentenorganisaties uit 31 Europese landen vrijdag in een brief aan de nieuwe Volkswagen-baas Matthias Müller.

Volkswagen moet verder volledig open zijn over welke merken en types het gaat, eisen de consumentenclubs waaronder de Consumentenbond. Een terughaalactie moet volledig worden betaald door het Duitse concern, waarbij auto-eigenaren grondig moeten worden geïnformeerd, zo staat in de brief.

Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen ''constructief'' tegemoet moeten treden.

Politiek

Ook vanuit politieke hoek worden eisen gesteld. De Europese fractie van de PvdA eist dat de Europese Commissie autofabrikanten dwingt om de broncode van motormanagementsoftware openbaar te maken.

"We weten nu dat dit soort sjoemelchips bestaan, maar nog niet hoe ze werken", licht Europarlementariër Paul Tang toe. Hij denkt dat als autofabrikanten worden gedwongen hun informatie over software te delen ook ''sjoemelgevallen'' van andere fabrikanten bloot komen te liggen. ''Dan laat Brussel meteen zien dat het op de hand van de consument en het milieu is, en niet op die van autofabrikanten'', aldus Tang.

Dossier Volkswagen Dieselschandaal