De EPA, de Amerikaanse toezichthouder op milieuvoorschriften, heeft het onderzoek naar de uitstoot van dieselauto's uitgebreid naar andere merken zoals BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover en Mercedes-Benz. 

Dit meldt de Financial Times vrijdag. De Britse zakenkrant zegt documenten van de EPA te hebben ingezien. 

De onderzoekers willen weten of alleen bij Volkswagen werd gesjoemeld met de uitstoot van dieselauto's of dat de praktijken wijd verspreid zijn.

Volkswagen heeft toegegeven dat elf miljoen auto's zijn uitgerust met speciale software die de uitstoot van de auto's verlaagt als de voertuigen worden gecontroleerd. 

Medewerking 

De EPA zou van plan zijn om van elk model een auto te gaan testen op afwijkende waarden. Het onderzoek omvat minstens 28 dieselmodellen, bijna alle dieselmodellen op de Amerikaanse wegen. 

Onder andere de BMW X3, de Chrysler Grand Cherokee, de Chevrolet Colorado, de Range Rover TDV6 en de Mercedes-Benz E250 worden onderzocht. Volgens een anonieme official van de EPA heeft de toezichthouder niet de medewerking van de autofabrikanten nodig voor het onderzoek. 

Parijs

Justitie in Parijs is vrijdag een vooronderzoek begonnen naar mogelijke ''zware misleiding'' door Volkswagen. Ook de Italiaanse mededingingsautoriteit bekijkt of de Duitse autobouwer moet worden aangepakt voor het sjoemelen met de uitstootwaarden van dieselauto's. Het bedrijf ligt daarom ook in eigen land en in de Verenigde Staten onder de loep bij justitie.

Van de elf miljoen aangepaste auto's van Volkswagen zijn er 946.000 in Frankrijk verkocht. De Franse overheid is deze week begonnen met een steekproef om te onderzoeken of bij meer voertuigen de uitstoot van schadelijke stoffen in de praktijk hoger is dan in laboratoriumtests.

Italië, goed voor ruim 650.000 'verdachte' voertuigen, kijkt of Volkswagen zich schuldig heeft gemaakt aan illegale verkooppraktijken. Mogelijk hebben kopers zich laten verleiden tot de aankoop van auto's op grond van valse informatie over de milieuvriendelijkheid. Consumentenorganisaties hebben daarover geklaagd.