De Amerikaanse overheid kan vanaf begin november haar rekeningen niet meer betalen als het Congres niet voor die tijd besluit om het schuldenplafond te verhogen.

Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew gewaarschuwd in een brief aan de politieke leider van de Republikeinen.

Volgens Lew wordt het huidige schuldplafond waarschijnlijk rond 5 november bereikt. Zonder aanpassing kan de overheid dan geen geld meer lenen, waardoor de bodem van de schatkist snel in zicht zou komen.

Dat moment komt zelfs sneller dan eerder gedacht, blijkt uit de waarschuwing van Lew. Bij vorige schattingen werd er nog op gerekend dat de overheid het in ieder geval tot begin december zou kunnen uitzingen.

Volgens Lew blijft er rond 5 november echter nog maar circa 30 miljard dollar over in de overheidskas. De verplichtingen lopen op sommige dagen rond die tijd echter op tot zeker het dubbele van dat bedrag.

Noodwetgeving

Het schuldplafond is momenteel vastgesteld op 18,1 biljoen dollar (circa 16.200 miljard euro). Door middel van noodwetgeving wordt sinds maart dit jaar voorkomen dat dit bedrag al wordt overschreden.

Die mogelijkheden lopen in de komende weken echter af. Eerder deze week wel een noodmaatregel aangenomen die ervoor zorgt dat Amerikaanse overheidsdiensten voorlopig normaal kunnen blijven draaien.

De afgelopen jaren liepen de politieke spanningen rond de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond herhaaldelijk hoog op.

Delen van de overheid moesten daarbij een tijd worden gesloten, omdat er geen middelen waren om ze draaiende te houden.