Nest, de slimme thermostaat van Google, wil niet meer samenwerken met Achmea. De verzekeraar wil een goedkopere verzekeringspremie bieden in ruil voor data. 

Dat maakt Nest zelf bekend donderdag. De data die Achmea aanvankelijk van klanten wilde gebruiken moest onder andere van Nest komen..

Als consumenten hun toestemming zouden geven, zou Nest aan Achmea laten weten of het rook- en koolmonoxide alarm werkt, de batterijen geladen zijn, de sensoren werken en of de wifi-verbinding in orde is. Achmea, de grootste verzekeraar van ons land, had eerder op de dag gezegd samen te werken met Nest.

De verzekeraar wilde meetkastjes installeren in huizen en auto's van klanten. Als mensen veiliger leven, kan de schadelast omlaag. Achmea verzekerde dat de data bij de klant blijft, die beslist uiteindelijk of de informatie wordt gedeeld.

De Nest-thermostaat meet het gedrag van gebruikers, waardoor de temperatuur automatisch kan worden aangepast als iemand slaapt of niet thuis is. Hierdoor ontstaat ook een gebruikersprofiel, wat aangeeft hoe iemand precies leeft. Nest biedt ook een rookmelder, en vanaf 2016 wordt er een slim slot ondersteund.