Martin Winterkorn, de inmiddels opgestapte ceo van Volkswagen, wordt niet vervolgd in Duitsland vanwege het gesjoemel met software in dieselmotoren van de autobouwer.

Dat maakt de openbare aanklager in Duitsland bekend, meldt persbureau AFP donderdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) startte maandag een strafrechtelijk onderzoek naar Winterkorn en zijn aandeel in het schandaal met de software. Er werd vooral gekeken wie er verantwoordelijk van voor het gesjoemel. 

De oud-topman zei bij zijn aftreden dat hij niets te maken had met de frauduleuze praktijken binnen zijn bedrijf. 

In de Verenigde Staten verscheen in september een rapport waarin wordt aangetoond dat een aantal modellen van Volkswagen alleen aan de milieueisen voldoen als de auto in de garage wordt getest. 

Teruggeroepen

Er worden door de Duitse autofabrikant wereldwijd ongeveer elf miljoen auto's teruggeroepen. Daarbij zitten ook 2,1 miljoen Audi's, de luxedochter van het concern. Volkswagen heeft inmiddels 6,5 miljard euro opzij gezet om de kosten van het debacle te betalen.

Het bedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd van de Amerikaanse autoriteiten.

Winterkorn krijgt naar verluidt tussen de 3,2 en 30 miljoen euro mee bij zijn vertrek. Volgens het jaarverslag van Volkswagen krijgen bestuurders maximaal twee jaarsalarissen mee als zij buiten de schuld van het bestuur om vroegtijdig opstappen, zo meldde RTL Z eerder. 

Er loopt wel een gerechtelijk vooronderzoek naar Volkswagen. Daarin wordt ook de rol van Winterkorn in het dieselschandaal tegen het licht gehouden. Dat is echter niet ingegeven door concrete verdenkingen maar door anonieme beschuldigingen aan zijn adres, aldus het Duitse ministerie van Justitie.

Onderzoek

Het onderzoek van Volkswagen naar het dieselschandaal neemt waarschijnlijk maanden in beslag. Dat maakte de Duitse autofabrikant donderdag bekend.

Het concern heeft een speciale vijfkoppige commissie opgetuigd, onder leiding van interim-voorzitter van de raad van commissarissen Berthold Huber. De commissie gaat nauw samenwerken met het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day om het gebruik van sjoemelsoftware in kaart te brengen.

Volkswagen blijft voornemens financieel directeur Hans Dieter Pötsch later dit jaar te benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen. Hij zal dan in zijn huidige functie worden opgevolgd door Frank Witter.

Economieminister Olaf Lies van de deelstaat Nedersaksen, dat 20 procent van de aandelen Volkswagen bezit, liet weten dat meer managers van het concern aansprakelijk gesteld moeten worden.

''We staan aan het begin van een lang proces. Uiteindelijk zal een groep mensen aansprakelijk gesteld moeten worden. Daarmee doel ik niet op de softwareontwikkelaar, maar de verantwoordelijken aan de top. Het op non-actief zetten van een handvol medewerkers is onvoldoende''.