Volkswagen heeft eigenhandig het vertrouwen in de auto-industrie geschaad door met software te sjoemelen. 

Dat zegt voorzitter Fumihiko Ike van de Japanse autobranchevereniging en tevens topman van automaker Honda Motor donderdag. ''Ik snap niet waarom het is gebeurd, maar ben wel teleurgesteld dat ze het hebben gedaan", zo zei hij.

Vorige week werd bekend dat Volkswagen bij miljoenen auto’s software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd. Japan overweegt daarop nu de huidige tests voor dieselmotoren aan te passen.

Het Japanse ministerie van Transport maakte eerder al bekend duidelijkheid te willen over de uitstoot van automakers zoals Toyota, Mitsubishi en Mazda. Ook van Volkswagen wordt logischerwijs openheid van zaken gevraagd.

Kredietbeoordelaar 

Voor kredietbeoordelaars is het gesjoemel reden om het oordeel over de Duitse automaker nog eens goed te bezien. Standard & Poor's (S&P) zette het bedrijf vorige week vanwege het dieselschandaal op 'credit watch negative', wat betekent dat de waardering kan worden verlaagd als de situatie bij Volkswagen niet binnen enkele maanden verbetert. Moody's bestempelde de vooruitzichten voor het concern als negatief.

Volgens bronnen wil Volkswagen een kredietverlaging voorkomen. Het bedrijf overweegt daarvoor ''kostenbesparende maatregelen" te nemen. Ook wordt gekeken hoe er meer geld kan worden opgehaald. Van een verkoop van onderdelen of merken is daarbij naar verluidt geen sprake.